Σχετικά με εμάς

 

Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας»

1980 - 2017

Τριανταεπτά χρόνια προσφοράς στο μουσικό πολιτισμό του τόπου

                                                      

Η Κέρκυρα, σημείο διασταύρωσης και συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικά ήθη, έθιμα και ιδέες, κατόρθωσε να συγκεράσει αρμονικά τις συχνά αλληλοσυγκρουόμενες τάσεις και να αναδείξει έναν εντελώς πρωτότυπο και διαφορετικό από άλλα μέρη της Ελλάδος πολιτισμό. Πρωτεύουσα θέση ανάμεσα στα πολιτισμικά επιτεύγματα αυτού του νησιού έχει η μουσική και ειδικά αυτή των Φιλαρμονικών. Η μακραίωνη καλλιέργεια της μουσικής στην Κέρκυρα της έχει αποδώσει όχι μόνο την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα, αλλά την έχει καταστήσει, επίσης, ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα κύρους στο ευρωπαϊκό μουσικό γίγνεσθαι.

Οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της πόλης, αλλά και ολόκληρου του νησιού (δεκαοκτώ συνολικά στον αριθμό). Με τις εμφανίσεις τους, που ως επί το πλείστον πραγματοποιούνται κυρίως σε εορτασμούς και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συντηρείται η τοπική παράδοση και συντελείται η ευρύτερη λαϊκή αποδοχή τους. Η λειτουργία τους, αντιλαμβανόμενη ως μια δραστηριότητα η οποία διαχέεται σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες του τόπου, οδηγεί τη μουσική δημιουργία, εκτέλεση και ακρόαση, αλλά κυρίως τη μουσική εκπαίδευση σε μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα ανάπτυξη.  Ένα φαινόμενο που εμφανίζεται μόνο στην Κέρκυρα σε τέτοιο βαθμό.

Η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» αποτελεί μέρος αυτού του ιδιαίτερου πολιτιστικού περιβάλλοντος που υπάρχει στην Κέρκυρα, δημιουργώντας το γόνιμο έδαφος ώστε να ξεπηδούν ιδιαίτεροι τρόποι μουσικής έκφρασης από τα μέλη της. Σε αυτό το σωματείο, η μουσική δε διδάσκεται ως μια υπερβατική δραστηριότητα, ούτε υπάρχει ανώτερη και κατώτερη μουσική.  Αυτό που υπάρχει είναι η διδασκαλία της μουσικής με γνώση και αγάπη, έχοντας στόχο τη ανάδειξη και την ανάπτυξη της Κερκυραϊκής μουσικής παράδοσης και παιδείας. Εκεί, ο μέσος Κερκυραίος ασχολείται από μικρή κυρίως ηλικία για κάποιο (μικρό ή μεγάλο) χρονικό διάστημα έμπρακτα με τη μουσική εκπαίδευση, εκτέλεση και πρακτική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικείωση των νέων με τη μουσική και την καλλιέργεια θαυμασμού προς αυτή σε όποιο επίπεδο και αν τη γνωρίσουν.

Η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας»

Η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» ιδρύθηκε το 1980 και αποτελεί ένα από τα κύρια και μεγαλύτερα μουσικά - πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας, έχοντας σκοπό τη διατήρηση, τη βελτίωση και τη διάδοση των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου, τόσο εντός, όσο και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Κέρκυρας. Η δημιουργία της συγκεκριμένης φιλαρμονικής, οφείλεται ουσιαστικά σε μερική ρήξη στις τάξεις μιας άλλης φιλαρμονικής της πόλης της Κέρκυρας, της «Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας».  Αυτή η ρήξη, είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση μιας ομάδας μουσικών και την αναζήτηση για δημιουργία ενός νέου μουσικού ιδρύματος, το οποίο έτυχε της συμπαράστασης αξιόλογων Κερκυραίων πολιτών. Στην πρώτη γενική συνέλευση η οποία  πραγματοποιήθηκε  την 20η Οκτωβρίου 1979 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ποντικονήσι» στην περιοχή του Περάματος, όλα τα µέλη που ήταν παρόντα (σαράντα οκτώ στον αριθμό), με ομόφωνη απόφαση ψήφισαν και υπέγραψαν τον κανονισμό του σωματείου που τον αποτελούσαν τριάντα τρία άρθρα. Η επίσημη αναγνώριση των διατάξεων του καταστατικού και η τελική του έγκριση έγινε µε την υπ' αρ. 50/18-4-1980 απόφαση του Πρωτοδικείου Κέρκυρας, η οποία θεωρείται η επίσημη χρονολογία ίδρυσης της φιλαρμονικής. 

Πρώτος αρχιμουσικός της φιλαρμονικής υπήρξε ο κ. Χαρίλαος Μανιατόπουλος ο οποίος ανήκε στους πρωτεργάτες της προσπάθειας για τη δημιουργία του νέου ιδρύματος και κυριολεκτικά επιστρατεύτηκε για να συμβάλει µε την πείρα του και τις ικανότητές του στις ανάγκες λειτουργίας της φιλαρμονικής. Μετά από την πάροδο δυο μηνών λειτουργίας, η νέα φιλαρμονική είχε την ευτυχία να δεχτεί στις τάξεις της και ένα άλλο έμπειρο και καταξιωμένο αρχιμουσικό, τον κ. Γεώργιο Περούλη. Η παρουσία του, σε συνδυασμό με αυτής του κ. Μανιατόπουλου, όχι µόνο ενδυνάμωσε το μουσικό σώµα από ποιοτικής απόψεως, αλλά συνέτεινε στην προσέλευση νέων παιδιών, τα οποία υπό τη καθοδήγησή τους, αλλά και με αυτή των δασκάλων τους, πλαισίωναν τους παλιούς μουσικούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» αποτέλεσε ένα πολύ αξιόμαχο και επιβλητικό μουσικό σώµα. Η πρώτη εμφάνιση του μουσικού σώματος έγινε την πρωτοχρονιά του 1981 και αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός για την πόλη της Κέρκυρας. Από τότε, συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις εκδηλώσεις των εθνικών και τοπικών εορτών, παρελάσεις, λιτανείες, δοξολογίες, κ.ά. 

Σήμερα, Αρχιμουσικός και Διευθυντής Σχολών της Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» είναι ο κ. Δημήτρης Παπικινός, ο οποίος πλαισιώνεται από ικανούς καθηγητές μουσικής (περίπου είκοσι στον αριθμό) και μαζί φέρουν σε πέρας τόσο τις εκπαιδευτικές, όσο και τις καλλιτεχνικές υποχρεώσεις του σωματείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμβολή στην εκπαιδευτική διαδικασία και την καλλιτεχνική λειτουργία της φιλαρμονικής τόσο του αρχιμουσικού, όσο και των καθηγητών, γίνεται αφιλοκερδώς.

Η Φιλαρμονική Ένωση «Καποδίστριας» αποτελείται από άτομα της τοπικής κοινωνίας, κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτου μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου. Για το λόγο αυτό, η αλληλεπίδραση με το κοινωνικό σύνολο, κατέχει στρατηγικής σημασίας θέση στη λειτουργία της. Βασικό προσανατολισμό αποτελούν οι σχέσεις συνεργασίας που έχει αναπτύξει με άλλα μουσικά ιδρύματα αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνονται μέσω αυτών, αντιλαμβανόμενη ότι τα περισσότερα από τα ζητήματα που απασχολούν τη μουσική σήμερα, ενώ κρίνονται απολύτως αναγκαία για την εξέλιξή τους, δεν είναι δυνατόν να  επιλυθούν από μεμονωμένες ενέργειες.  Μεταξύ αυτών των συνεργατικών σχέσεων αξίζει να αναφερθεί η μόνιμη συνεργασία της με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ευεργέτες της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας»       

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί η εξαιρετικής σημασίας οικονομική συμβολή στη λειτουργία της φιλαρμονικής «Καποδίστριας» των « Μεγάλων Ευεργετών» αυτής. Πρόκειται για ιδρύματα τα οποία με τις οικονομικές χορηγίες τους οι οποίες περιλαμβάνουν κεφάλαια για την ενίσχυση των λειτουργικών εξόδων, των προγραμμάτων, την αγορά οργάνων και τη δημιουργία στολών, καθώς και την αγορά και αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της φιλαρμονικής. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτισμικής πραγματικότητας του τόπου. Για το λόγο αυτό, η φιλαρμονική «Καποδίστριας έχει απονείμει τον τίτλο «Μεγάλοι Ευεργέτες» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και στον Όμιλο «ΛΟΥΗΣ». Πιο συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδότησε την αγορά και την αποκατάσταση του νέου ιδιόκτητου πλέον κτηρίου της φιλαρμονικής «Καποδίστριας» το οποίο διαθέτει πλήρως οργανωμένη αίθουσα συναυλιών και εκδηλώσεων, καθώς και αίθουσες μαθημάτων.

Στολή Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Καποδίστριας»

Τα χρώματα της φιλαρμονικής «Καποδίστριας» είναι το κόκκινο και το μαύρο. Η στολή της περιλαμβάνει σακάκι κόκκινο, 16 κουμπιά επίχρυσα, μαύρες μανσέτες, επωμίδες μαύρες, γιακά μαύρος με δύο άρπες επίχρυσες, περιλαίμιο λευκό, ζώνη άσπρη, αγκράφα μπρούτζινη με λίρα επίχρυση και παντελόνι μαύρο με έξω ραφή σιρίτι κόκκινο. Επιπλέον, το καπέλο αποτελείται από μαύρη και κόκκινη τσόχα με γείσο μαύρο πλαστικό και σήμα άρπα μεγάλη επίχρυση στο μπροστινό τμήμα. Το σύνολο της στολής ολοκληρώνεται με την περικεφαλαία η οποία πρόκειται για κράνος Επτανησιακής Φιλαρμονικής από ορείχαλκο και προσαρμοσμένο στην κορυφή του υπάρχει λοφίο φτιαγμένο από κόκκινα φτερά προσαρμοσμένα σ’ ένα σύνολο.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Corfu Philarmonic - 18/11/2017
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~