Ιστορία / Αρχείο

Η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» ιδρύθηκε το 1980 και αποτελεί ένα από τα κύρια και μεγαλύτερα μουσικά - πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας, έχοντας σκοπό τη διατήρηση, τη βελτίωση και τη διάδοση των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου, τόσο εντός, όσο και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Κέρκυρας. Η δημιουργία της συγκεκριμένης φιλαρμονικής, οφείλεται ουσιαστικά σε μερική ρήξη στις τάξεις μιας άλλης φιλαρμονικής της πόλης της Κέρκυρας, της «Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας». Αυτή η ρήξη, είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση μιας ομάδας μουσικών και την αναζήτηση για δημιουργία ενός νέου μουσικού ιδρύματος, το οποίο έτυχε της συμπαράστασης αξιόλογων Κερκυραίων πολιτών. Στην πρώτη γενική συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε την 20η Οκτωβρίου 1979 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ποντικονήσι» στην περιοχή του Περάματος, όλα τα µέλη που ήταν παρόντα (σαράντα οκτώ στον αριθμό), με ομόφωνη απόφαση ψήφισαν και υπέγραψαν τον κανονισμό του σωματείου που τον αποτελούσαν τριάντα τρία άρθρα. Η επίσημη αναγνώριση των διατάξεων του καταστατικού και η τελική του έγκριση έγινε µε την υπ' αρ. 50/18-4-1980 απόφαση του Πρωτοδικείου Κέρκυρας, η οποία θεωρείται η επίσημη χρονολογία ίδρυσης της φιλαρμονικής.

Πρώτος αρχιμουσικός της φιλαρμονικής υπήρξε ο κ. Χαρίλαος Μανιατόπουλος ο οποίος ανήκε στους πρωτεργάτες της προσπάθειας για τη δημιουργία του νέου ιδρύματος και κυριολεκτικά επιστρατεύτηκε για να συμβάλει µε την πείρα του και τις ικανότητές του στις ανάγκες λειτουργίας της φιλαρμονικής. Μετά από την πάροδο δυο μηνών λειτουργίας, η νέα φιλαρμονική είχε την ευτυχία να δεχτεί στις τάξεις της και ένα άλλο έμπειρο και καταξιωμένο αρχιμουσικό, τον κ. Γεώργιο Περούλη. Η παρουσία του, σε συνδυασμό με αυτής του κ. Μανιατόπουλου, όχι µόνο ενδυνάμωσε το μουσικό σώµα από ποιοτικής απόψεως, αλλά συνέτεινε στην προσέλευση νέων παιδιών, τα οποία υπό τη καθοδήγησή τους, αλλά και με αυτή των δασκάλων τους, πλαισίωναν τους παλιούς μουσικούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» αποτέλεσε ένα πολύ αξιόμαχο και επιβλητικό μουσικό σώµα.

Η πρώτη εμφάνιση του μουσικού σώματος έγινε την πρωτοχρονιά του 1981 και αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός για την πόλη της Κέρκυρας. Από τότε, συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις εκδηλώσεις των εθνικών και τοπικών εορτών, παρελάσεις, λιτανείες, δοξολογίες, κ.ά.

Επόμενος αρχιμουσικός υπήρξε ο κ. Μιχάλης Μιχαλόπουλος, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση της μπάντας ως αναπληρωτής αρχιμουσικός το 1997 υπό την επίβλεψη του τότε Αρχιμουσικού Γεωργίου Περούλη. Ανέλαβε πλήρη καθήκοντα, μετά την αποχώρηση του τελευταίου, από το 2002 έως το πρώτο μισό του 2017.

Σήμερα, Αρχιμουσικός και Διευθυντής Σχολών της Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» είναι ο κ. Δημήτρης Παπικινός, ο οποίος πλαισιώνεται από ικανούς καθηγητές μουσικής και μαζί φέρουν σε πέρας τόσο τις εκπαιδευτικές, όσο και τις καλλιτεχνικές υποχρεώσεις του σωματείου.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Corfu Philarmonic - 17/06/2019
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~